de LeefstijlPraktijk
 
foto Jack Lucht.jpg

Alleen jij weet hoe eenzaam het is om je emoties weg te eten

Een client formuleerde tijdens het intake gesprek: "Ik strubbel al langere tijd met overgewicht en voel me onaantrekkelijk. Ik graai en snaai (vooral als niemand het ziet). Ik heb veel stress en algehele onrust in mijn lijf. Er over praten doe ik niet. Als ik me niet prettig voel dan denk ik "ach wat kan mij het schelen" . Dan duik ik weer de kast in voor wat lekkers. Ik troost mezelf eigenlijk al jaren met eten. Het maakt me wat rustiger en even blij. Ik voel me hier zo moedeloos door en geloof niet dat het me ooit zal lukken. Mijn kleding zit niet leuk en in de spiegel kijk ik zo min mogelijk. Eigenlijk baal ik hier zo van. Het lukt me niet dit te veranderen. Waar begin ik?? Ik merk dat het me al opgelucht er nu over te kunnen praten".

Bij stress kan je neigen naar steeds minder goed voor jezelf zorgen, want je hebt al zoveel aan je hoofd. Pak de kern aan waar het om gaat en laat je daar tijdelijk in ondersteunen en coachen. 

 • Samen maken we helder welk gevoel je nu verdooft/dempt met eten (drinken).
 • Wat zijn je belangrijkste triggers?
 • Je gaat inzien waar je eigenlijk behoefte aan hebt (en daar naar handelen)
 • We bekijken wat jij nodig hebt om je zelf gezonder te gaan voeden en maken een plan van aanpak. 
 • We maken een compleet plan hoe jij hoe jij voor jezelf in de toekomst wil zorgen

Verder aanpak:

 • We brengen structuur en regelmaat in je eetmomenten.
 • Gewichtsverlies hoeft niet je primaire doel te zijn, dat geef je zelf aan.
 • Thuisopdrachten ( oa reflectieverslag) en wandelen/bewegen zijn een essentieel onderdeel in dit traject.
 • Jij gaat je op een gezonde, vriendelijke manier voeden met Levens-middelen (en niet Overvult met "Overlevingsmiddelen")
 • We maken elke 1-2 weken een afspraak zodat ik je optimaal door dit coach-traject kan begeleiden. Tussendoor kun je me per mail/app benaderen met vragen en support ik je
 • Om gedragsverandering beter te laten beklijven ga je aan de slag met je persoonlijke vragenlijst welke je dagelijks scoort.

Jouw investering voor mijn intensieve begeleiding is € 525,- (ex btw) voor 5 consulten van elk 1 1/2 uur. 

Aanmelden/Contact Over Gewicht & Eetgedrag

Na het traject kun je gebruik maken van losse consulten a €35,- per keer (consult 30 minuten) of een 5- of 10 strippenkaart kopen. 5 strippenkaart kost €165,-. Een 10 strippenkaart kost € 295,-      Vergoeding: De begeleiding kan in veel gevallen (deels) vergoed worden van uit je basis- of aanvullende verzekering.

Centrum Gezond Gewicht: Ik werk samen met het Centrum Gezond Gewicht van prof. van Rossum. In het centrum wordt onderzoek naar onbegrepen redenen  (o.a genetisch, hormonaal ed) van (extreem) overgewicht ( BMI is minimaal 30 of hoger). Mogelijk sluit dit aan op je situatie.

Website Centrum Gezond Gewicht

 

Doe gratis de Test Emotie-Eten! Als je wilt weten of jij iemand bent die emoties weg eet kun je de volgende test van Joanna Kortink en Greta Noordenbos doen: 

Test Emotie-Eten

NOTE: In de ruim 14 jaar dat ik heb gewerkt als regulier (sport) dietiste heb ik veel mensen met overgewicht gezien. Opvallend vond ik hierbij dat het merendeel prima kon afvallen met een persoonlijk voedingsadvies en beweging, maar ook een groot aantal na een half jaar tot een jaar weer terugkeerde naar de oude eetgewoonte en helaas in gewicht ook weer terug bij af was (of erger). Met alleen een voedings- en leefstijladviezen redt niet iedereen het. Veel mensen, ook ik, herkennen zich er in dat eten een specifieke functie heeft die (onbewust) onder andere een soort houvast geeft, een leegte opvult, gevoelens verdooft of dempt, troostend is en rust brengt. Op dit vlak helpt coachtraject Over Gewicht & Eetgedrag.

Het is een misvatting dat emotie-eten alleen bij mensen met overgewicht voorkomt.Ook slanke mensen kunnen gehinderd worden door emotie-eten.

Voorbeelden van uitspraken tijdens de intake van clienten:

- "Natuurlijk weet ik wel dat het beter zou zijn om af te vallen. Maar iets in mij verzet zich ertegen. Mijn man vindt dat ik gewoon wat beter mijn best moet doen en anders niet moet zeuren. Mijn zelfbeeld is niet zo goed en eigenlijk baal ik ervan dat dat eten m'n leven zo beheerst. Van binnen voel ik me verdrietig en alleen."

- "Mijn leven is zo druk dat ik gewoon geen tijd heb om verantwoorde boodschappen te doen. Natuurlijk neem ik me steeds voor om beter voor mezelf te zorgen en de sportschool ook eens echt te bezoeken. Maar het lukt me niet".

- "In mijn baan heb ik heel veel verantwoordelijkheden. Thuis is het hectisch met 3 jonge kinderen. Echt tijd voor mezelf heb ik niet. Als de kinderen in bed liggen vind ik het ter ontspanning heerlijk om lekker wijn te drinken en dan toasjes met kaas en salade te eten. Het maakt me rustig en ik verdien dit ook

- "Ik voel een grote leegte in mijn leven nu mijn kinderen me minder nodig hebben. Sociale contacten heb ik nooit zoveel gehad doordat ik me volledig op mijn gezin richtte. Nu vliegen de muren op me af. Ook mijn lichaam wordt steeds minder aantrekkelijk. Eigenlijk voel ik me boos en teleurgesteld".

- "Natuurlijk weet ik wel dat het beter zou zijn om af te vallen. Maar iets in mij verzet zich ertegen. Mijn man vindt dat ik gewoon wat beter mijn best moet doen en anders niet moet zeuren. Mijn zelfbeeld is niet zo goed en eigenlijk baal ik ervan dat dat eten m'n leven zo beheerst".

Een extra mogelijkheid is een combinatie van wandelcoachen en 30 minuten Personal Training op maat als je (medische) redenen hebt om intensiever met jezelf aan de slag te gaan. Hiervoor werk ik samen met de zeer ervaren en motiverende personal trainer Russell Wretham. 

 

LEEFSTIJL TEKST ONDER.png

BLCN logo.jpg

0pgenomen in het kwaliteitsregister leefstijlcoaches van Kabiz en lid van BLCN